onsdag 19 oktober 2011

Svenskt lantbröd


Det var länge sen jag bakade och jag fick lite tid över så jag passade på idag.
Lantbröd blev det denna gång, och lite majstortillas av bara farten hann jag med.

Du behöver:

8½ dl vetemjöl
8½ dl ljust lantbrödsmjöl
1 pkt torrjäst
2 msk olivolja
5½ dl varmt vatten (minst 50 grader för att torrjästen ska aktiveras)
salt, ev örtkryddor eller brödkryddor

Blanda alla torra ingredienser. Häll i oljan och sedan vattnet. Arbeta degen 10 min för hand. Jäs 1 timme. Dela degen i två delar utan att knåda. Lägg bröden på en övertäckt plåt och jäs 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bröden längst ner i 15 min. Stäng av ugnen och låt bröden stå kvar ytterligare 15 min. Klart :)

Inga kommentarer: