måndag 17 oktober 2011

Husmanshelg - pannbiff med lök


Ännu en husmans-klassiker blev det igår - pannbiff med lök, kokt potatis, gräddsås, pressgurka och rårörda lingon.

Jag använde sojafärs till biffarna ihop med lite kokt potatis,lök, salt, vitpeppar, kryddpeppar och muskot.

Pannbiff 4 port, du behöver:

3-4 dl sojafärs, kokt i soja, vitpepparkorn och grönsaksfond.
1 finhackad gul lök
4 små kokta potatisar
2 tsk maizena
2 tsk ströbröd
vitpeppar, kryddpeppar, salt och riven muskot

Koka sojafärsen och rinn av den i ett durkslag med små hål. Pressa ut den sista vätskan. Koka potatisen och skala den. Hacka löken. Blanda samma allt till en jämn sammanhållande smet. Ställ kallt en stund.


Forma pannbiffar på ett skärbräda sköljt i kallt vatten.

Pressgurka, du behöver:

½ gurka
2 msk ättika 12%
2 msk socker
salt
peppar
2 msk finhackad persilja

Skiva gurkan med osthyvel. Pressa ut vätskan. Blanda samman alla ingredienser och rör tills sockret löst sig. Tillsätt gurkan och låt stå 1 timme innan servering.

Rårörda lingon, du behöver:

1 pkt frysta/färska lingon
hälften så mycket socker som mängden lingon

Blanda samman och låt stå.


Koka potatis till rätten. Stek biffarna och använd sedan samma pannor till att steka lök och reda gräddsås i.
Skiva 2 gula lökar och stek på lagom värme.

Gräddsås, du behöver:

1-1½ paket matlagningsgrädde
maizena
grönsaksfond
soja
vitpeppar, salt
steksky
smör

Lägg en klick smör i pannan du stekte biffarna i och red såsen med maizena. Häll direkt på grädden och smaka av med fond, soja och kryddor.
Servera biffar, kokt potatis, gräddsås, pressgurka och lingon tillsammans. Mycket gott!

Inga kommentarer: