måndag 17 oktober 2011

Husmanshelg - älggryta


I lördags provade vi att göra ”älggryta” på veganskt vis.
Vi använde sojastrimlor som kött och kryddade med kryddor som ger ”viltsmak”, exempelvis enbär, lagerblad osv. För att förstärka ”skogssmaken” hade vi även kantareller i samt svenska rotfrukter och serverade det hela med portvinsgelé.

Älggryta, 4 port, du behöver:

3-4 dl sojastrimlor, kokade i lite soja och enbär, salt och vitpeppar. Låt rinna av.
2 röda lökar
2 finhackade morötter
1 lagom bit rotselleri
2 pkt matlagningsgrädde
5-6 stora kantareller
grönsaksfond + ½ l vatten
portvin
lagerblad
enbär
färsk timjan
salt, vitpeppar
maizena

Koka sojastrimlor, hacka grönsaker, lök och svamp. Fräs grönsaker och lök ihop. Stek svampen i torr panna tills den slutat vätska. Lägg i rikligt med smör ihop med svampen och stek tills den får färg. Lägg i tillsammans med grönsaker. Stek sojastrimlor till de fått fin färg. Lägg även i dessa tillsammans med grönsaker och svamp. Häll på grönsaksfonden utblandad i vatten. Låt koka upp ihop med kryddor utom timjan. Häll på portvin efter behag och red av med lite maizena innan grädden åker i. Koka under lock på låg värme. Mot slutet kan den färska timjan tillsättas så den inte förlorar smaken.


Servera ihop med lite sallad, kokt potatis och portvinsgelé. Mycket gott!

Inga kommentarer: