måndag 14 november 2011

Veggoklassikern linssoppa


"Det är lätt att fastna i gryt-träsket som vegan" hör jag ofta mig själv säga. Särskilt lätt är det om man precis blivit vegan eller om fantasin sinat.
Men linssoppa är en klassiker av en anledning - det är riktigt gott, särskilt när hösten börjar krypa sig på. det är dessutom riktigt lätt att göra.

Du behöver:
2 dl röda linser
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 pkt passerade tomater
10-15 körsbärstomater
en bit purjolök
färsk persilja
paprikakrydda
sambal oelek
svartpeppar
salt
grönsaksfond
tomatpuré


Grundreceptet består av linser, gul lök, vitlök, krossade tomater. Jag använde lite rester i kylskåpet och blandade i.

Börja med att skölja linserna. Hacka lök. Fräs löken ihop med paprikapulver, var inte blyg med paprikan. Tillsätt linserna, grönsaksfond, tomatpuré, körsbärstomaterna, sambal. Häll i de passerade tomaterna och fyll sedan burken/tetran med lika mycket vatten 2 ggr och häll i grytan. Låt detta koka tills linserna dela sig och tillsätt mot slutet persiljan.

Inga kommentarer: