måndag 12 september 2011

Söndagsmiddag hos herr Levin


Igår lagade vi en riktig söndagsmiddag med potatisgratäng och "kött".
Det blev tzaybitar i liquid smoke, gratäng med cheddarost, guacamole, kokt sparris med flingsalt och persiljesmör, smörstekta champinjoner och sallad.
Vi hittade smältbar vegan-cheddar i ostdisken (från Tofutti) och använde det istället för vanlig riven ost. Tzay är en slags delikatess-sojakött som är marinerat i vitlök och ingefära.

Söndagsmiddag 4 pers (typ)

Gratäng:
10-15 mjöliga potatisar
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
6 dl sojagrädde
lite smör och mjölk
svartpeppar, salt
8 skivor cheddar (läggs på i slutet när potatisen blivit mjuk i ugnen)
Gör som en vanlig potatisgratäng.

Guacamole:
2 avocado
2 små gröna chili
2 vitlöksklyftor
5 dl yofu (matlagningsyoghurt) avrunnen
lite lime och salt

Hacka vitlök och chili. Skala och mosa avocado. Blanda samman allt i yoghurten och krydda.

Tzay behöver inte stekas länge och smakar bäst sparsamt kryddat. Det brukar finnas i frysdisken i välsorterade mataffärer.
Sparrisen räcker om den kokar ett par minuter.
Man blir garanterat mätt av denna rätt! Lycka till

2 kommentarer:

Christine sa...

du borde uppdatera oftare, jag är helt frälst i maten du lagar :D

V(EG)ANLIG MAT sa...

Tack Christine!
Jag försöker att bara lägga upp saker en gång så det inte blir tjatigt, man lagar ju inte nya recept varje dag menar jag :)
Men visst ska jag försöka blogga oftare! Tack för beröm.